Inspiraties, Nieuws

De unieke reis naar meesterschap in mijn kungfuschool

 

Gisteravond voor de aanvang van mijn kungfules had ik een inspirerend gesprek met Ralph de Vos, een van mijn gevorderde leerlingen in mijn basisgroep, dat mij een prachtige kapstok biedt om mijn visie op onze kungfuschool met jullie te delen.

Ik had hem namelijk uitgenodigd (voorselectie) om deel aan het komende kaoshi (niveautoets), maar hij gaf zelf aan dat hij er nog niet klaar voor was. Hoewel hij de technieken van ons lesprogramma fysiek kan uitvoeren, voelde hij dat hij de diepere finesses van het lesprogramma nog niet volledig had doorgrond. Zijn moment van zelfreflectie raakte de kern van hoe ik in mijn vechtschool naar groei en ontwikkeling kijk: namelijk als een balans tussen fysieke en mentale bekwaamheid.

Toch wil ik ook benadrukken dat deze filosofie zeker niet bedoeld is om beginners af te schrikken. Integendeel, voor beginnende leerlingen ligt de lat bewust niet te hoog. De startfase van je kungfu-reis draait juist om het leren van de basis en het begrijpen dat er altijd onvolkomenheden zullen zijn in je uitvoeringen. Iedereen begint met vallen en opstaan, en dat is een natuurlijk onderdeel van het leerproces.

In het beginstadium van je kungfu-training richten we ons op het aanleren van de basisprincipes. Dit is een fase waarin fouten maken niet alleen toegestaan is, maar zelfs aangemoedigd wordt. Door die fouten leer je namelijk beter. De fysieke technieken die je leert, zullen in het begin zeker niet perfect zijn, en dat is helemaal in orde. Het belangrijkste is dat je bereid bent om te blijven oefenen en geduldig te zijn met jezelf.

In deze fase ligt de nadruk niet op perfectie, maar op vooruitgang. Elke les brengt je een stap dichter bij het beheersen van de basis, en het duurt even voordat de technieken natuurlijk en vloeiend worden. Niemand wordt verwacht om direct elke beweging perfect uit te voeren; het proces van groeien en leren duurt bij iedereen anders lang. Deze weg is voor iedereen uniek en wordt met respect voor je eigen tempo bewandeld.

Zelfreflectie en zelfverzekerdheid

Wat wel belangrijk is om hierbij te onthouden, is dat naarmate je verder komt op je kungfu-reis, een gevoel van zelfverzekerdheid vanzelf zal gaan groeien. In het begin volg je simpelweg de aanwijzingen van je 师父 shifu (kungfuleermeester) en leer je de basisprincipes. Naarmate je meer technieken leert kennen en ze beter begint te begrijpen, zal je ook beter kunnen inschatten wanneer je klaar bent voor de volgende stap. Dit is iets wat vanzelf komt met ervaring en oefening.

Het gesprek met Ralph biedt juist hierin een waardevol inzicht voor mijn gevorderde leerlingen. Zijn reflectie is een voorbeeld van het niveau van zelfinzicht dat ontstaat naarmate je groeit in kungfubeoefening. Maar dit komt niet van de ene op de andere dag – het is het resultaat van geduld, oefening en toewijding. Voor beginners is dit geen directe verwachting; de lat ligt in het begin bewust lager. Eerst gaat het om leren, experimenteren, en jezelf uitdagen binnen je eigen grenzen. 

Meesterschap kent geen haast

Wat mijn kungfuschool uniek maakt is dat de nadruk ligt op kwaliteit van het leerproces. In veel systemen worden leerlingen aangemoedigd om zo snel mogelijk de volgende graad te halen. Maar bij mij draait het niet om de snelheid waarmee je een graad bereikt, maar om hoe goed je jezelf hebt ontwikkeld, zowel fysiek als mentaal. De weg naar meesterschap is persoonlijk en niet gebonden aan tijd.

Iedere leerling volgt zijn eigen tempo of situatie. Het proces van kungfu omvat meer dan het aanleren van bewegingen – het vraagt geduld, zelfreflectie en de bereidheid om jezelf eerlijk te evalueren. Het gesprek met Ralph onderstreepte dit: hij herkende dat hij meer tijd nodig heeft om de essentie van mijn technieken te doorgronden, en dit inzicht is juist wat ik wil dat elke leerling ontwikkelt. In mijn kungfuschool waardeer ik dit proces boven het simpelweg “halen” van een volgende graad.

Het unieke pad naar de zwarte band

De zwarte band wordt in veel vechtsporten gezien als een ultiem doel maar ik vind het slechts een nieuwe fase op de reis naar het ware kungfumeesterschap. Het is als een samenspel tussen fysieke en mentale groei. Het draait om de integratie van techniek, strategie en bewustzijn – iets dat niet zomaar in een bepaald aantal maanden of jaren kan worden vastgelegd.

Mijn aanpak vraagt van de leerling om zichzelf volledig te begrijpen en klaar te zijn op alle niveaus. De zwarte band is een symbool van deze balans. Het is beslist geen eindpunt, maar een erkenning van de afgelegde weg waarbij je de fundamentele balans tussen lichaam en geest hebt bereikt. Alleen met deze holistische benadering kunnen leerlingen echt doorgroeien naar het niveau van een ware meester.

Tot slot

Ralph’s reflectie was een krachtig voorbeeld van wat onze school bijzonder maakt. Het gaat niet om het afvinken van technieken of het snel bereiken van nieuwe graden. Het gaat om een kungfureis van voortdurende groei – fysiek, mentaal en spiritueel – die de kern vormt van wat het betekent om een kungfu-meester te worden.

Mijn kungfuschool biedt een unieke leeromgeving waarin deze balans centraal staat. Gaande weg streven naar een kungfu-praktijk die niet alleen je lichaam sterker maakt, maar ook je geest verrijkt. Dit is wat ons apart zet van anderen en is naar mijn idee de essentie van de weg naar meesterschap 武士道 (wushidao). Deze weg is voor iedereen toegankelijk en ik sta klaar om je op deze reis te begeleiden. Of je nu net begint of al verder gevorderd bent, bij mij draait het om persoonlijke groei in je eigen tempo.

Jullie shifu  师父 .

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.