Basistechniek -Jīběn Gōngyì

De kunst van het gevecht zonder gevecht

Aangescherpte coronamaatregelen hebben gezorgd voor aangepaste trainingen in onze school. De veilige 1,5m-afstandregel heeft geleid tot een kungfutraining die nu geheel contactloos plaatsvindt. We maken gebruik van het Chinese martial-artsconcept Yuán dì liàn xí – beoefening op de plaats. Dit speciale lesprogramma is gericht op individuele oefening waarbij de tegenstander een schaduw is.

Jiàn tóng yàn

De Chinese uitdrukking schaduwpartner, jiàn tóng yàn, was in onze school ook al niet vreemd, maar heeft alleen nog maar meer plek in onze huidige trainingswijze gekregen. De focus ligt bij deze manier van kungfubeoefening nu nog meer op de details van de techniek. Tevens ontstaat er ook meer ruimte voor het vormen van de martiale geest van de beoefenaar.

Individuele beoefening

De individuele oefeningen met een schaduwpartner bieden naar mijn idee veel meer mogelijkheden voor correctie van de kungfubasisvaardigheden. Ook voor de kungfuhandwapens biedt deze aanpak vele voordelen. De handwapens zijn immers ideale trainingstools waarmee we niet alleen als vanzelf een veilige afstand tot elkaar afdwingen, maar ook onze fysieke vaardigheden kunnen blijven trainen.

Bevoorrechte positie

Ondanks alle coronabeperkingen voorzie ik dus een enorm rendement voor mijn leerlingen. Onze kungfutrainingen mogen in elk geval voorlopig doorgaan. Ik ben blij dat we onze kungfulessen op deze veilige wijze mogen voortzetten – een bevoorrechte positie! Denk nog maar eens terug aan de periode dat je thuis de bank aan de kant moest schuiven om je vechtvaardigheden te onderhouden…

Veiligheid kungfufamilie

Aan onze aanpak (veiligheid, discipline, contactloos trainen) zal het dus niet liggen en daarom blijven ook in de herfstvakantie de deuren van onze school open. Natuurlijk moet iedereen voor zichzelf uitmaken of hij/zij zich prettig voelt om te komen trainen. Graag sluit ik af met een algemene oproep aan al mijn leerlingen om waakzaam te blijven voor de veiligheid van onze dierbare kungfufamilie.

Deze quote van Bruce Lee in zijn film ‘Enter the Dragon’ heeft voor onze situatie nog meer symbolische betekenis gekregen:

 

 ” Het is een kunst om een vechtstijl te beoefenen zonder een daadwerkelijk gevecht te ondernemen…”
Kungfu – way of living

 

Blijf veilig, Peter

 

2 comments on “De kunst van het gevecht zonder gevecht

  1. Amaury 16 oktober 2020 / Reply

    Het is bijzonder fijn dat alle trainingen zodanig zijn aangepast dat we te allen tijde contactloos en dus veilig kunnen oefenen. Mooi om te zien ook hoe iedereen doordrongen is van de noodzaak om afstand tot elkaar te houden en om alle overige beperkingen/aanpassingen ten volle te respecteren. Deze discipline in combinatie met de nieuwe opzet van de trainingen zorgt ervoor dat we onze technieken en ons lichaam kunnen blijven oefenen en verbeteren. We vinden allemaal veel plezier en vreugde in het trainen van onze vaardigheden en het uitbouwen van onze conditie en kracht. Dit samen (en toch apart) beleven is waardevol in deze coronatijd: we blijven op deze manier gezond en fit, houden ons optimisme vast en staan stil bij wat er allemaal wél kan. Ik ben blij en trots om deel uit te maken van deze hechte en positieve kungfufamilie.

    • Peter van Sint Fiet 16 oktober 2020 / Reply

      Bedankt Amaury voor je reactie! Het doet me iedere keer goed die lachende gezichten binnen zien komen en hen nadien weer met voldaan gevoel huiswaarts zien gaan. Dit is niemand uit te leggen…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.